Skillnaden mellan integrationspolitik och mirgationspolitik(kallas i dagligt tal invandringspolitik)

Nu måste skillnaderna mellan integrationspolitik och migrationspolitik en gång för alla rättas ut. Varje gång man hamnar i diskussion med potentiella SD-sympatiöser, som här, så stöter man alltid på att de blandar ihop mellan integrationspolitik och migrationspolitik (alla fall alla gånger jag gör ursäkta fall det finns undantag). Men skillnad är stor. Migrationspolitik handlar om hur öppen man ska vara utåt mot människor som vill flytta hit ska man stänga porten eller ska den stå helt öppen eller kanske någonstans mitt emellan. Medan integrationspolitik handlar om hur vi bemöter dem som vi ”tillåtit”* att komma hit. Kommer vi ha stenhårda krav på att man ska lära sig språket eller mer lite mer mjukare framtoning att man exempelvis ska få stora möjligheter att lära sig språket för att ha någon chans att komma in i samhället .

Det man måste se på skillnad här är att migrationspolitiken i sig är aldrig dålig utan oftast väldigt neutralt och sker naturligt med flyttströmmarna, om man låter det vara utanför den politiska styrningen vill säga.  Är ett land överbefolkat är det inte så troligt att man flyttar dit utan mer flyttar därifrån. Men i Sveriges exempel som har lågt naturligt födelsetal per kvinna (även fast det just nu är högre än andra i-länder) lockas flyttströmmarna hit istället för det är inte proppfullt och land är behov av arbetskraft på långsikt. Det enda knepiga är bemötandet man måste har rätt syn på det som kommer hit,  nu har man synen att alla som kommer hit är offer och behöver hjälp och så slänger man på dem bidrag och så fastnar man i den fällan. Det gäller att ha en mer öppen syn på människor som kommer hit som tillgångar för samhället igenom att snabbt få dem med språkkurser och sedan söka jobb och se till att deras utländska utbildning räknas i Sverige ibland kanske med komplettering, det var förstått en enkel förklaring hur en fungerade integrationspolitik skull kunna se ut.

Så nästan gång man ger sig in i diskussion om migrationspolitik tänk på vad du talar om!

*Har väldigt svårt att se att människor har rätt att säga vad andra människor ska få bo, men det är så vi gör idag.

Intressant
migrationspolitik,
,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.