Lissabonfördraget, något vi behöver och det bästa vi kan få nu

Det har startat debatt i delar av bloggosfären om Lissabonfördraget, som började med piratpartiets Christian Engström skrev om telekompaket i Sydsvenska dagbladet. Denna debattartikel efterföldjes med kommentarer från riksdagsledamöterna Karl Sigfrid (M), Staffan Danielsson (C) kritiserar och anklagar för att piratpartiet med Christian Engström i spetsen att vilja ge EU mer makt eller rent av göra till en stat. Det besvarar förstås han på sin blogg, först ett för reklam för min partikollega Mikael Ståldals väldigt utmärkta inlägg och sen ett längre där han skriver exempelvis om att självaste EU-minstern (och även också min partikollega) Cecila Malmström som också skriver bra Lissabonfördraget och hur EU ska fungera.

Men jag tänkte då inrikta mig på och tala om varför Lissabonfördraget är så viktigt att det går igenom, som det ser ut i dagens union som växer blir dagens rådande Nicefördrag (plus alla andra fördrag ) allt mer ohållbar. Då krävs förändringar även fast Lissabonfördrag inte går hela vägen fram så är det en klar förbättring, man kan inte vara naiv och vilja ha det bästa på en gång. Sen ser jag att en diskussion efter Lissabons förhoppningsvissa införande om ytterligare förbättring där man, även fast det konstitutionella fördraget var välförankrat i ett konvent av 500 personer från hela unionen diskuterade fram det. Så ett konvent är nog en bra idé igen, men denna gång med mycket mer öppna forum i alla medlemsstater där dem som sitter i konventet sitter i konventet för respektive land åker runt i dessa där man pratar om behovet av förändring och för en diskussion med deltagarna som kommer dit och sen för dem dess vidare till konventet som jobbar på mer förbättringar av EU. Medan detta sker skulle man kunna videofilma detta och live vissa det på nätet på en speicell sida där man även har ett öppet forum för alla att diskutera.

Men först måste Lissabonfördraget igenom för att ändå åstadkomma en den akuta förbättringarna för EU kommer in en fördjup kris som förhandlingsförlamar unionen till något agerande om detta fördrag inte går igenom. So please Ireland vote yes to Treaty of Lisbon! I know that the irish people love the EU and its project so don’t destroy it becasue of you are angry at the irish government!

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.