Sluta detaljreglera EU!

Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson gick idag ut och kritiserade förslaget till mammaledighetsdirektiv som nu diskuteras i EU, som handlar om att det ska bli obligatorisk för mammor att vara ledig sex veckor efter förlossningen. Förutom att det förslaget stinker ur ett jämställdhetsperspektivet för att just mammor är dem som ska tvingas att ut dessa första 6 veckorna, så är det också ett kasst förslag för att det är ett konkret bevis att EU måste sluta detaljreglera sån här nu, det är inget EU behöver läggas sig.

Det är därför med stor besviken när jag läser den som kallar liberala ledarsidan i DN, som håller med mig att förslaget är klåfingrigt, men samtidigt säger i samma ledare att det behövs EU-regler på område och detta gör mig besviken. Argumenten, från DN:s sida, går så att det behövs gemensamma regler för att vi har de fri rörligheten på arbetsmarknaden i unionen och detta påverkar arbetsmarknaden, men det finns det mycket som gör, för det ska vi inte ha minimiregler på allt som har en minsta koppling till arbetsmarknaden som arbetslöshetsförsäkring, en minimiregel om att man måste ha en statlig garanterad försäkring? Nej, det ska vi inte. Jag har tidigare skrivit på bloggen att jag tycker EU ska lämna alla områden förutom utrikes- och säkerhetspolitik, viss ekonomisk politik (läs valutapolitik), utrikeshandelspolitik, viss rättspolitik, förstås också miljöpolitikens stora drag.

För alla som känner mig är jag mycket stark EU-vän, vissa kallar mig också ”EU-fanatiker”, men såna här saker får mig att skämmas över den Europeiska Unionen. Jag säger bara riv direktivet och släpp just detta område till medlemsstaterna.

Media
Rasmus Jonlund skriver också om detta och nämner om en omvänd debatt om den vi har i Sverige där det diskuteras två reserverande delar för föräldrarna. Rapport nämner det också. Mark Klamberg skriver också om det. Det gör även Hanna Lager. Även Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström skriver mycket klokt i frågan. Leplaid nämner det också. Vänsterpartiets EP-ledamot Eva-Britt Svensson skriver också om det. Frenchcreme skriver också om det absurda med detta förslag. Även Jakob Lundgren. DN rapporterar också. En annan skriver om det här. Ung vänster reagerar emot förslag på sin blogg. Trollhare försvarar den kloke Birgitta Ohlsson och nämner då också detta. Motpol hakar också på kritiken mot EU, men kritiserar också svenska politiker för att de vill ha en individualiserad föräldraförsäkring i Sverige. Stefan Olsson är inne på samma spår. Även Johan Ingerö undrar om EU-ministern är konsekvent. Anders Wallner tycker inte om att EU går och bestämmer över hans föräldraledighet. Uppsala Nya Tidning rapportera även om nyheten. Även Aftonbladet, DN. GreenJESSICA skriver också om det. Sen skriver också Maria Byström i ämnet.

Länkuppdatering: Så skriver Linnea Darell och undrar hur detta kan vara en EU-fråga.

Länkuppdatering 2: Nu skriver Liberala Anna i ämnet.

Länkuppdatering 3: Även Carina Boberg skriver nu i ämnet och är en bra översikt vilka FP-märkta bloggar som skriver om det.

Länkuppdatering 4: Louise Tjernquist skriver kring detta och kopplar till hur vi ser på människor som olika tillhörigheter.

Koll mer vad som skrivs kring detta ämnen EU,

Intressant?

Ett svar till “Sluta detaljreglera EU!

  1. Ping: Vi är alla människor!! « Louise for Peace

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.