Språkkonservativa

Jag blir irriterade på människor som inte förstått det där med språklig förändring och hur den förändring går till. Nätverket Språkförsvaret är lysande exempel på människor som är såna. De förstår inte att påverkan från andra språk är en del av en språklig förändring som alltid har skett av exempelvis svenskan och måste ske för att språket inte sak stagnera. Vad blir om språkets ordförråd ligger kvar på samma ställe århundrade medan andra språk hittar andra sätt att uttrycka som är bättre. Detta skulle göra att man börja använda sig av språk där man kan uttryckas sig bäst och svenskan blir där mest fara utrotning.

Språkförsvaret anmälde svenska regeringen, Luftfartsverket, Stockholms kommun mm. för ett tag sen till JO för att testa den nya språklagen som stärkt svenskan och föreskriver mer än tidigare att de offentliga ska främja svenska språket och svenskan blev officiellt språk. Nu har JO:s dom kommit Regeringen får kritik för att det har sina emailadresser på engelska, men Luftfartsverket och Stockholm blev slapp kritik mot att de dömt alla svenska flygplatser till ”airport” och för ”Capital of Scandinavia” i Stockholms fall. Då går Språketförsvaret ut med att de tycker lag behöver skärpas.

För det första är jag skeptiskt till dagens språklag där man har svenska som officiellt språk, då jag tycker att det språk som är mest praktiskt att använda ska det användas. Vilket förmodligen i stora drag blir svenska, men lagstiftning ska försöka vara så långsiktigt som möjligt därför kan man inte stadga ett språk som kan försvinna för det kan hända alla språk. Sen om man vill försvara ett språk så är utveckling av språket det viktigaste som finns, där intagning av lånord är en viktig del då man känner att det inte kanske finna bra ord i svenskan för att uttrycka sig på för få fram det man vill ha sagt. Utan språkutvecklingen svenska haft skulle vi nu pratat isländska idag och förmodligen kanske till med att man inte ens pratat svenska i Sverige för språket hade blivit mindre och mindre för man inte tog in lånord. Istället hade då folk betytt språk som hade funnit att det inte gick att uttrycka sig på ett bra sätt med svenskan.

Så språkförsvaret betytt inriktning om ni menar allvar med försvaret av svenska språket! Plus alla svensk lärare där ute och övriga små hobbespråkfascister.

Andra om JO-domen; Sveriges Radio skriver två gånger om detta. Sen skriver också Aftonbladet om det.


Intressant?

2 svar till “Språkkonservativa

  1. Hur är det med grammatiken? En politiker bör ju helst kunna skriva korrekt svenska. Av deras blogg skolen I känna dem….

  2. Ja, detta är förstås viktig. Jag vet det är viktigt, medveten om att jag ibland kan göra tabbar. Jag ber ursäkt för detta. Jag ska ta och läsa genom texten och rätta till så snart som möjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.