Industrissamhället till Informationssamhället

För ett tag sen skrev jag om Internet som gått från att ha varit nördarnas värld till att bli en del av varje persons vardag som allt annat i samhället. Därför tänkte jag nu skriva om hur samhället är inne i ett skifte nu, som den var för 250 år sen med skiftet från jordbrukssamhället till industrisamhället. Detta ändrade samhället i grunden. Det skifte som samhället (när jag säger samhället är det generellt globalt) befinner i nu är skiftet mellan industrisamhället till informationssamhället. Man kan förstås fråga sig varför inte industrisamhället klarade mer än 250 år, medan jordbrukssamhället klarade flera tusen år. Det jag kan tänka mig varför är att det beror på att teknikutveckling är en viktigt del för ett samhälle med dominans av industri, därför stimulerades teknikutveckling och den har därför gått fortare, till skillnad från jordbrukssamhället där teknikutveckling gick långsammare.

Det ska förstås sägas att jordbrukssamhället hade ju ett taskigt läge för det var ett av dem första samhällena i mänsklighetens historia. För att även om industrin dominans kom för 250 år sedan så har industri alltid funnits, men i mindre omfattning och jordbruket finns kvar idag. Samma med information har ju också alltid funnit och möjligheten att fått tag i den. Därför har dessa fenomen/samhällen haft chans att utvecklas parallellt medan jordbrukssamhället dominerat. Det handlar alltså mer vilka vad som kommer dominera inga samhällen kommer någonsin försvinna, men nåt dominerar alltid mer. Till och med jägar- och samlarsamhällen existerar fortfarande idag även fast det var människans första typ av samhälle innan jordbruksrevolutionen.

Informationssamhället har sedan 90-talet lyckas ta mer och mer mark från industrisamhället och precis som att det fanns konflikter när 1750-talet och en bit in på 1800-talet. Där adel tillsammans präster, som framför allt var de konservativa kämpa emot dessa förändringar som var nödvändiga för att inte komma efter i utvecklingen. På samtidigt kämpar dagens konservativa, socialdemokrater mot den förändring som leder fram till något nytt där allt omdanas, till och med arbetsmarknaden. Industrijobben minskar sin dominansen och kommer förlorar den medan tjänstesektorn mer och mer blir den dominerade. Upphovsrättsindustrin som motverkat varje förändring av deras marknad sen grammofonen om inte tidigare och inte ser att det är nya affärsmodeller och en teknikneutral upphovsrätt. Liberaler är den enda part som med öppna armar tog emot industrisamhället och även idag tar emot informationssamhället med öppna armar. Liberaler försvarar framtiden mot alla dem som talar om att det var ”bättre förr” och som säger att samhället är på väg åt fel håll när stora förändringar sker. Liberaler visar på något bättre om man bara bemöter detta på ett snällt sätt. Om man bemöter på ett aggressivt och negativt sätt så slår det bara tillbaka med full kraft och vi har inte det bättre samhälle som det konservativa tro sig försvara.

När skifteten sker i samhället kan det inte motarbetas för då slår det ut så negativt som man trodde skiftandet skulle göra. Det man kan anpassa sig efter det nya samhället som kommer och lära sig hur man når sina drömmar i det samhället.

Intressant?

2 svar till “Industrissamhället till Informationssamhället

  1. Ping: Askan – Miljöpartiet våta dröm « Andreas Froby – kandidat till kommunfullmäktige i Botkyrka

  2. Ping: Mer kunskap än någonsin men okunnigare människor? « Aktivarum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.