Uppdaterat Att erkänna eller inte erkänna det är frågan…

Idag ska Riksdagen fatta beslut om man ska erkänna Seyfo, folkmordet som skedde 1915 i dagens Turkiet, då Omanska riket. Detta skedde vid den turkiska statens födelse för att att man såg och ser till viss del idag i Turkiet att det finns bara turkar inga minoriteter därför skulle alla vara turkar i första hand. Det är hemsk tragiskt händelse och det skamligt att Turkiet typ förbjuder diskussion om folkmordet och säga att det är just ett folkmord.

Däremot tycker jag inte att det är Riksdag ska att fatta beslut om detta. Det är forskarvärlden tillsammans med juridisk expertis som fastställer om detta är ett folkmord. Vilket redan gjort av forskare så det är bara Turkiet som inte vill erkänna detta eller tillåter att man säger att det är folkmord, vilket det var, för då kränker man ”turkiskheten” och detta är ett hinder om det eftersträvar medlemskap i EU. Det som räcker i Sverige är att man inte förnekar forskningsvärldens resultat kring detta och att man kanske skriver in det i läroplanen och sen avskaffar alla statliga myndigheter som sysslar med historieforskning, som Forum för levande i historia. All forskning ska oberoende staten , sen är det bra om politiker förhåller sig till forskning när det debatterar olika frågor.

Sen hoppas jag att alla de alliansledamöter som inte tycker som mig och alliansledningen röstar efter sitt samvete och inte trycks ner av någon partipiska. Men jag hoppas också att de funderar ordentligt först och funderar om detta är något Riksdagen ska fatta beslut, framför allt det liberala ledamöterna.

Uppdatering: Riksdagen har nu fattat beslutet att erkänna folkmordet. Mina känslor är delade, jag tycker det är skönt att Riksdag inte bara är ett röstboskap, men samtidigt tyckte jag att det var ett felaktigt beslut. Carl Bildt uttrycker sig liknande som jag sagt förutom; politiska beslut ska göra historia, inte bekräfta den.

Andra som skriver om ämnet;
Annika Beijbom, Agneta Berliner , Mark Klamberg, Annelie Enochson, Peter Kjällqvist, Gulan Avci, Liberati, Sakine Madon, Mathias Sundin, Bawar Ismail, Jan Rejdnell, Liberati x2, Sakine Madon – på Newsmill, Armeniska Riksförbundet, Pierre Karatzian – på SVT Debatt, Per Pettersson, Ola Möller, SVD, Expressen skriver här och här, Hurriyetdailynews, Gurgin, SVT:s Rapport, Purgatorium, Katallaxi

Länkuppdatering: Per Pettersson, SVD, DN, på ledarsida, Runo Johansson

Länkuppdatering 2: Seved Monke, Liberati, Agneta Berliner, DN, Aftonbladet, Expressen, Mikael Wendt, A little voice of reason, Bawar Ismail

Intressant?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.