Ge er, Turkiet!

I gårdagens Dagens Nyheter (finns ej på nätet, kolla sida 8 i pappersupplagan) blev Turkiets Europaminister Egemen Bagis intervjuad angående Sveriges Riksdags beslut att erkänna folkmordet på 1 till 1,5 miljoner kristna 1915 i dagens Turkiet, där han uttrycker sig att den svenska Regeringen ska uppmana Riksdagen att riva upp beslut.  Jag blev så trött på Turkiet i detta läge. Jag var emot att Riksdagen skulle fatta detta beslut för politiken inte ska lägga sig i historieforskningen, men nu när beslutet redan är fatta finns det ingen anledning att göra beslutet ogjort för det skulle sända helt fel signaler. Här har vi liksom kärnan i problemet när de fattas politiska beslut om historiska händelser, om det skulle visa sig var fel (vilket förstås aldrig skulle göra i detta fall), så måste Riksdagen helt plötsligt riva upp sitt beslut.

Tillbaka till Turkiet, dem måste skärpa sig. Vill de gå med EU måste det förbättra yttrandefriheten i landet, börja att skrota lagen som handlar om att man inte får kränka så kallade turkiskheten, som gör det omöjligt att kalla det Seyfo ett folkmord i Turkiet. Sen att det finns en öppning i författning för att kunna förbjuda partier. Med detta demokratier med några till skulle vägen in i den europeiska värmen bli enklare.

Andra som skriver om ämnet
Thomas Österberg på Dagen

Intressant?

2 svar till “Ge er, Turkiet!

  1. Erdogans reaktion visar att riksdagens beslut var helt riktigt, behövligt.

    Längre kommentar här:
    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/omma-tar-och-barnslig-logik.html

    För fler kommentarer, scrolla ner ett par dagar.

    • Nja, jag tycker fortfarande inte det, jag vet inte hur många gånger jag ska säga detta Riksdagen ska inte fatta beslut om historien (annat när pratar utbildning, då ska man dock förstås gå efter historieforskning), hur än klara bevis det finns på att en händelse är sann ska man låta bli att fatta beslut om historien. Däremot är det ett folkmord som skedde och Turkiet gör fel som förbjuder en att säga detta, men det rättfärdigar fortfarande inte Riksdagens beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.