Mer kontroller…

Det har under det senaste dagarna varit mycket skrivande om regeringens proposition kring drogtester av barn under 15 år i bloggosfären. Efter att John Pehrson, gruppledare för Folkpartiet (ja jag skäms!) går ut att säger att Lagrådet, nästintill rakt ut, är cannabisrökande hippies. Men det blir värre justitieminister Beatrice Ask stödjer honom och regeringen kör av lagrådet . Detta skapar ett farlig prejudikat och försvagar grundlagen till intet, ännu en anledning till varför vi är behov av en författningsdomstol nu!

Till själva sakfrågan, drogtest på barn under 15 år utan föräldrars tillåtelse, kan det bli mer godtyckligt?? Ingen brottsmisstanke krävs, polisen ska bara ska få tvinga fram urinprover av barn under 15 år och gör dem straffmyndiga 13 år. Vad lever vi i för samhälle som vill kontrollera allt och alla? Finns det ingen gräns någon stans. Sen kan man ju komma med invändning att man får göra det på folk över 15 år, om man misstänker att personen är påverkad . Men man är ju inte straffmyndig innan 15, vilket gör att man självklart inte kan använda samma regler på en person under 15 år, för att man kan ju inte misstanke något för ett brott om man inte kan straffas för blir ju fel. Därför bli också integritetskränkning större, framför allt för lagen gör det ganska godtyckligt när man får göra det, om misstänker att någon är påverkad är väldigt flummigt, öppnar för när som helst beroende på tolkning. Som sagt tycker även lagrådet att detta är för godtyckligt. Jag hoppas du vill gå med i kampen mot detta vansinne, här kamanjgruppen mot förslaget på facebook.

Kommer återkomma i ämnet när jag läst ordentligt lagrådets remiss och regeringens förslag, var så säker detta var bara  första slaget i frågan.

Andra som skriver om drogtester;
Svensk Myndighetskontroll, SVD, VLT, Jan Söderqvist på SVT Debatt, Johan Pehrson på SVT Debatt, Lars-Ericks blogg, Eric Erfors på Expressens ledarsida, Svensk Myndighetskontroll2, Scaber Nestor, Amanda Brihed, Eric Wahlberg, Per Pettersson, Liberati 2 3, Polisstaten, Adam Cwejman, Mikael Olsson, Andrea Doria, Futuriteter

Intressant?

3 svar till “Mer kontroller…

  1. Ping: Bea är upp i fart, se upp! « Andreas Froby – kandidat till kommunfullmäktige i Botkyrka

  2. Ping: Information, « Eric Wahlberg pratar

  3. Ping: Fått svar från justitiedepartementet. « Eric Wahlberg pratar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.