Kolla på efterträdare till Victoria nu!

Förra veckan skrev Thomas Hall på DN Debatt om att det är dags att diskutera vem som ska efterträda Victoria Bernadotte som statschef då hon ännu inte skaffat ett barn som kan ärva kronan, så är det då nu öppna kort. Mycket bra förslaget, ser väl helst att ersätta monarkin så fort som möjligt, men det är mest realistisk att göra efter den nu levande som aspirera på posten har fått det och gått vidare. Det är mest rimligt för att nu finns det ingen att peka som istället ska ha det för förutom ofödda barn, vilket inte funkar allvarligt talat. Så hjälp att skapa debatt kring Victoria Bernadottes efterträdare gå med i Republikanska Föreningen.

Det som då finns som alternativ när Victoria kastar in handduken är att Sverige kallar till statschefsval, där man bestämt hur mycket makt statschefen ska, jag ser helst en mycket relativt mycket makt som blir en balans till parlamentet, typ Frankrike med justeringar. Valet kan gå till på olika, direktval där folk får bestämma direkt eller indirekt av Riksdagen. Jag ser då att jag helst vill ha en statschef  med makt ett direktval, då personen ska bli som en motvikt mot parlamentet genom att exempelvis föreslå regeringen som Riksdagen sen måste godkänna. Men nu gick jag förstått händelserna i förväg, att vi redan bestämt system viket inte gjorts, men det är nu diskussion ska  föras och beslut ska fattas innan Victoria försvinner från tronen och eventuellt får barn. Det fundamentala för mig är att arvsmonarkin försvinner efter Victoria Bernadotte, ett system där man ärver statens högsta ämbete kan inte vara kvar om 70 år. Människor får ärva hur mycket privata titlar, makt och pengar dem vill, men statens alla ämbete ska vara öppna för alla och få istället för att ha turen (går förstås att diskutera om det är tur) att födas in eller lyckas ragga sig in nära ämbetet. Utöver över detta är det för mig öppen diskussion om vad vi ska istället, ingen statschef alls, valmonarki som Thomas Hall föreslår,  det jag skrivit om ovan president med makt? Vad tycker du? För debatten vidare och låt den nu öppnas upp!

Andra som skriver i ämnet;
Lizzies , Stefans konspirationer , Medborgarperspektiv, Fetsmart

Intressant?

Ett svar till “Kolla på efterträdare till Victoria nu!

  1. Ping: Året som gått | Andreas Froby (FP) – Liberal aktivist & framtidens politiker -

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.