Behövs en tydligare rankning av gymnasieskolor?

På Newsmill skriver mina två partikollegor och vänner André Nilsson och Calle Bergström om att det borde bli enklare rankning av gymnasieskolor.. Jag ‘r ytterst tveksamt om detta är något som behövs framför allt när de själva skriver ”Skolverket har visserligen redan idag verktyg som SIRIS och webbplatsen utbildningsinfo.se, men dessa är långt ifrån allmänt kända och informationen kan upplevas som utspridd och svår att få fram.”.

De erkänner själva att det finns två webbplatser, men de kritisera dessa för att inte vara välkända och att information är utspridd och svår att få fram. Den första dem nämner har jag svårt att yttra mig om, men den andra har jag själv använt och tycker den är mycket bra. Men kan inte få allt serverat på ett fat apropå hur kända det är. Vill man hitta saker så får söka efter detta och det har ungdomar av i dag inga problem med att göra. Däremot kan jag väl hålla med om att det kan finnas mer tydligare rankning av skolorna på dessa sidor även om SIRIS har detta till viss del. Däremot tycker jag nog inte att det offentliga ska göra detta för det kan bli fel genom att de har subjektiva krav för komma upp på rankning, men som de skriver kan man ha mer objektiv information som handlar om lärartäthet behörighetsgrad för lärare. Kunskapsutveckling kan ibland vara svår att mäta på ett objektivt sätt, men där är det bättre om man ha tydliga privata aktör som gör och som man vet vilka intresse dem har.

Så det deras förslag är till stora delar bra, men det kanske behöver stötas och blötast lite innan man helt tar till det, för att en privat marknaden är så mycket bättre där det finns fler som gör en rankning för då kan man kolla vilket intresse varje privat aktör och tänka källkritisk när man tar till sig informationen. För oftast är ingen oberoende alla har sina intressen, det blir då bara värre om man döljer dem.

Andra som skriver om valfrihet, skolval, objektiv, subjektiv, information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.