Vad ska detta föreställa?

Idag går den socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin ut på DN Debatt med något (ja vad är det?) efter deras ”förnyelseprocess” det senaste tre åren. Men vad är det hon säger? Jo först främst tycker hon att alliansregeringen som varit gjort fel på alla punkter typ finanskrisen var regeringens fel. Sen kommer hon på massa flum som vem som helst nästan kan skriva under på arbetslöshet, utbildningssystemets problem och barnfattigdom. Men vad är lösning som presenteras, jo gammal hederlig sossepolitik a la Göran Persson, mer bidrag till det är arbetslösa samtidigt som man sätter ett mål på 80 % av de arbetsföra ska vara i sysselsätta, men var medel för att komma dit eller hur hjälper bidrag? Sen för lösa utbildningssystemets problem ska man ha ett kvantitet mål att hälften av en årskull ska börja högskoleutbildning innan 25 års dagen. Hur ska detta öka kvalitén i utbildningen?

Förslagen är så långt ifrån nytänkande som man kan komma. Jag brukar själva tycka att alliansen har svårt att faktiskt börja berätta vad de vill framöver och mer berättar det bra att de gjort, men jämfört med alternativet så spelar det kanske ingen roll, framför allt när alliansen börja släppa vad de kommer göra .

Sahlin ägnar sig som sagt i artikel åt mycket respektlösa anklagelser mot Alliansen. Man måste ändå hålla argument mot sina motståndare på en respektabel nivå och förstå att de inte har som mål att gör det sämre för människor, framför allt om man är toppolitiker som Sahlin förväntas man vara en seriös debattör. Sen måste man naturligtvis visa på varför den politik ens motståndare för är en dålig politik för Sverige. Detta misslyckas Sahlin totalt med, alliansen har sänkt skatterna så dem som har det sämst får mer i plånboken och dess ekonomiska frihet ökar, den reella fattigdomen har krympt det senaste 10 åren. Även det senaste åren med alliansen och med en global finanskris.  Jag vill inte ens tänka på hur Sverige hade sett ut med vänsterexperimentet, men tänk Grekland och Storbritannien så är man nära.

De på andra sidan försöker förstås vända på allt och anklaga oss, framför allt moderaterna för tom retorik. Men detta går inte medan vi faktiskt har gett väljarna ett bättre och rättvisare Sverige, för att vad är inte mer rättvist att folk får bestämma själva över sina pengar? Eller som i Stockholm vilken vårdcentral det vill gå till? Jag skulle säga inget, det är synd att vänstern har getts monopol på ordet rättvisa vilket för dem betyder millimeterrättvisa som skapar en politik där man strävar efter likriktning, så vaddå frihetsrörelse? I sin tur gör så att alla får det ”lika bra”, vilket egentligen betyder lika dåligt. Det kanske inte är målet, men de förstår inte att det blir konsekvensen av deras politik.

Andra som skriver om den visionslösa uppvisade
Sebastian Bjernegård konstatera också att det har varit en djup ekonomisk kris, medan sossarna fick styra i en enorm högkonjunktur ändå fick en misslyckad politik. Per Pettersson nämner också att målen håller vi alla med om men att bara ett alternativ har medel för nå dem. SVD skriver om detta och vilka som ska vara vallokomotiv för sossarna, vilket är veteraner, var är förnyelsen? Benny Lindholm känner sig heller inte klokare på denna debattartikel. Mats G Nilsson skriver om detta och tar sjukförsäkring som ett tydligt exempel hur alliansen förespråkar en tydlig arbetslinjen där alla åtgärder på nåt sätt ska hjälpa människor att komma i arbete och mot detta står ett vänsterexperiment som vill gå tillbaka till en misslyckad politik. Pär Johnson undrar också hur man ska klara sig när man inte har konkreta planer för hur man ska nå målet och Anne-Marie Ekström undrar också detta samtidigt som hon poängtera att sossarna inte var ensamma med att kämpa för allmän och lika rösträtt. Per Altenberg konstaterar som alla andra, var är politik? Runo undra samma sak. Maria Byström kan inte lita på ett ord vad en sosse säger och skriver också ett annat inlägg sossarnas vallokomotiv här. Gulan Avci ser ingen finansiering någon stans., gör ni? Hans Åberg frågar sig vem som inte vill att människor ska få det bättre. Rasmus Jonlund konstatera att två av mål är sånt sosseregeringar haft förut, men ej lyckas med.
Mer folk som skriver ´Christian Tegnvallius, Carl Larsson, Christer Sörliden. Christoffer Fagerberg är också mycket fundersam kring denna politik, framför allt högskolepolitiken

Länkuppdatering: Expressens och SVD:s ledarsida kommentera kring detta och hur faktiskt detta liknar sossarnas frågor i tidigare val. Nu skriver också Sebastian Bjernegård om detta. Amanda Brihed skriver också ett snabb notis hur försöker få den gamla låta som det nya. Adam Cwejman funderar också kring detta. Per Pettersson,

Läs andra bloggare som skriver om Mona Sahlin, vänsterexperimentet, alliansen

3 svar till “Vad ska detta föreställa?

  1. Ping: Same old story « Christoffer Fagerberg

  2. Ping: Inget nytt under solen. « essbeck

  3. Ping: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » S spelar luftgitarr – igen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.