Askan – Miljöpartiet våta dröm

De senaste dagarna har Miljöpartiets våta dröm uppfylls av ett askmoln från det vulkanutbrott på Island. Flygtrafiken i hela nordvästra Europa har varit avstängd, man har inte kunna lyft från marken och se vilken kaos det har blivit och detta vill miljöpartisterna ha för jämnad söder om Sundsvall nu och på långsiktigt överallt förmodligen. Är det detta som de kallar ett modernt samhälle? Det handlar inte om flyget när det handlar om miljön, det är bränslet som är problemet och där måste man utveckla bättre. Men det är också problemet med mainstream miljöpartisten som är att den är framtidspessimist som inte verkar tro på den mänskliga kreativiteten och hur teknikutveckling med rätt stimulerade åtgärder och en välfungerande marknader kommer lösa dagens miljöproblem. Jag som många andra liberaler är framtidspositiv, jag tror på teknik kommer lösa dagens problem, naturligtvis kommer då andra problem skapas, men detta kommer ytterligare teknikutveckling lösa. Det behövs ibland vissa hjälpande saker från staten som handel med utsläppsrätter och vissa punktskatter på de man anser är dåligt för miljön, med dessa kommer teknikutveckling lösa problemet precis som den tidigare sett till att människa löst problem och utvecklas exempelvis genom industrialisering och idag när industrisamhället börjar ersättas av informationssamhället då teknik utvecklas och det är ett effektivare samhälle.

Andra liberala som är framtidspositiva Seved Monke, Marknadsliberalen, Adam Cwejman, Jan Rejdnell , Christian Tegnvallius, Simon Hedlin Larsson

Men sen finns det förstås saker som gör att att man blir skeptiskt till flyget då EU genom flygbolagens duktiga lobbyism fundera på att tillåta statsstöd till flygbolagen för att det är så synd om dem när den naturkatastrof sker samtidigt många av dem har ekonomiskt dåligt. Det är förstås då glädjande att näringsminister Maud Olofsson går ut och säger att hon inte bara vill ösa pengar över flygindustrin. Statsstöd hjälper knappast någonting, de bolag som sköter sig genom att göra sina kunder nöjda kommer också klara krisen.

Expressens ledarsida skriver mycket bra upp detta.

Läs andra bloggar om askmolnet, miljöpartiet, teknikutveckling, flygindustrin, statsstöd,

4 svar till “Askan – Miljöpartiet våta dröm

  1. Så det du säger är att flygbolag ska klara sig på egen hand när staten går in och stänger luftrummet? Ursäkta mig men det är som att man skulle gå in och stänga hela tågnätet och mena på tågbolagen minsan får klara sig själva utan tillgång till tågnätet. Vill vi se en framtid utan flyg, för inbilla mig inte att Maud eller resten av regeringen inte flyger (det gör de nämligen allt som oftast). Tycker det är som att spotta människor i ansiktet. Alla är så galet tacksamma när flygen går på tid och allt flyter, men så fort det inte går att flyga (på grund av naturkatastrofer) så är det inte längre någon som vill stötta. Vad är det man säger, man saknar väl inte kossan förrän stallet är tomt.

  2. Ja, det kan finns anledning att låta flygbolag från EU (så det inte blir nationell konkurrens) när det är dem som inte tillåter flygbolagen att flyga. När staten kan bestämma över en marknads medel för att känna pengar så har du helt rätt att de måste få ersättning för det. Helst ska staten ha så lite sådan makt som möjligt, så kommer man aldrig in i denna problematik.

  3. Jag, om någon, tycker marknaden ska konkurrera, men när statliga myndigheter stänger platsen man kan operera på så får man kompensera det. Flyget är en del av infrastrukturen, och de fungerande altenativen till flygtrafik existerar inte. Vi måste faktiskt komma ihåg att det är en mycket speciell situation just nu, detta är inte vardag.

  4. Jag var nog inte så tydlig i min förra kommentar jag tycker det är rimligt att när det är statliga myndigheter som förhindrar företag att göra det dem ska så ska det självklart få ersättning, ingen snack om saken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.