Presstöd och pressfrihet inte samma sak

Under de senaste dagarna har en debatt kring presstödet förs i traditionell media som ny efter presstödsnämnden beslut om att ge Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag presstöd. Först vill jag poängtera att jag tycker om vi nu ska ha ett statligt presstöd så ska det vara i bästa möjliga mån objektiv, vilket jag tycker reglerna är idag. Staten ska inte granska innehållet också för då är man farligt nära att syssla med censur, som vissa partikollegor verka tycka att det låter bra. Samtidigt tycker jag inte att vi ska ha ett presstöd, för presstödet är inte samma sak som pressfrihet, som tyvärr vissa liberaler verka tro. Pressfriheten är en självklarhet för alla liberaler och något som alltid ska vara grundlagsskyddad, man ska alltid ha rätten från att bli hindrad att yttra sin åsikt. Däremot finns det ingen självklarhet i att staten ska hjälpa en att yttra sig. Den ska bara hjälpa till den grad den skyddar allas rätt till att trycka vad dem vill. Annars börjar man prata om det som socialister alltid pratar om rätten till och hur staten också har en skyldig att uppfylla medborgarnas rätten till olika ting som inte är rimligt att ställa.

Det handlar om att den fria marknaden som liberaler står upp för störs av statliga bidrag som presstödet, om inte det finns tillräckligt med många läsare för att hålla spiralen uppe för en tidningen då måste det få ha sin gång. För jag är i tron att finns det en efterfrågan på en liten ort att  granska ens lokal politiker kommer det att finnas det, men är ingen intresserad av att läsa om skandaler i kommunhuset spelar det ingen roll hur mycket statligt stöd en tidning får för ingen kommer läsa om det alla fall. Nu hoppas jag förstås att detta intresse finns och då kommer det också finnas någon form av granskning. Sen kan jag också se att presstöd förr i världen kanske hade en poäng innan Internet för främja åsiktsmångfalden, men med Internet så har möjligheten att uttrycka sig förenklas så oerhört så att bristen av åsiktsmångfald inte kan talas om längre. Är någon irriterad på sitt kommunalråd har dem alla möjliga sätt att nå ut med det på Internet. Sen ska jag också säga att jag ser poängen med åsiktsmångfald, men fortfarande är åsiktsfriheten något staten ska garantera, inte subventionera, utifrån det så blir det förhoppningsvis med en fri marknad inget annat än åsiktsmångfald.

Per Svensson på Sydsvenskan kultursidan sammanfattar kontentan av det jag vill ha sagt väldigt bra: ”Yttrandefrihet är rätten att säga också korkade saker utan att riskera att bli straffad av staten. Yttrandefrihet betyder inte att man har rätt att få betalt av staten för att säga korkade saker.”

Jag blev som folkpartist positivt överraskade att det finns stunder då partiet lever upp till sina liberala ideal:
Ur Folkpartiets partiprogram:
”Det nuvarande presstödet bör upphöra eftersom det konserverar en viss mediastruktur och snedvrider konkurrensen.”

Läs mer om vad jag uttryckt om statligt stöd för att se min rak linje i frågan

Andra som skriver om detta
Maria Byström vill också skrota presstödet. DN ledarsida tycker så med. Kent Persson ställer sig också kritiskt emot stödet och tycker inte att skattebetalarna ska avgöra om dagstidningar överlever eller inte. Expressens ledarsida tycker stödet ska avskaffas och poängtera vilken mångfald till skulle finnas alla fall. Per Ankersjö uttrycker sig på liknande sätt. Mårtensson uttrycker sig också i banorna att Internet förstört presstödet existensberättigade. Mats Persson tycker om att debatten om presstödet kommer och att stödet borde avskaffas. Magnus Andersson konstatera som många andra att det nya medielandskapet gjort presstödet onödigt. Vänsterbloggare, de jag läst alla fall, verkar helt stå upp för dagens system, kan det ligga något egeninstresse där också? Carl Larsson skriver också att han tycker presstödet ska avskaffas.

Läs andra om pressfrihet,

2 svar till “Presstöd och pressfrihet inte samma sak

  1. Nej du, det är inte av egetintresse jag vill behålla presstödet utan från ett arbetarklassintresse – av att den offentliga arenan inte enbart kanaliserar näringslivet/borgerlighetens problemformulering.

  2. Ja, just det är exakt vad som kommer göras utan presstödet eller inte. Medierna lyfter upp det som efterfrågas av ens läsare, det finns en anledning varför aftonbladet är den stora tidning det skriver det som de flesta vill läsa. De vänstertidningar som finns idag verkar inte göra det, inte ens arbetarklass verka tycka det.

    Sen om det nu var så spelar det ingen roll idag för som jag skriv så har den digitala revolution sett till att alla möjliga perspektiv kan till tals på ett mycket enkelt sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.