Viktiga valfrågor

Det finns en del viktiga valfrågor, en del tas redan upp idag i debatten, som integration och jobben. Det är definitiv avgörande i dessa frågor om det är Alliansen eller vänsterexperimentet vinner valet, vinner vänsterexperimentet kommer det dröja innan den borgliga kraften kommer återhämta sig och Sverige blir till viss del ett nytt Frankrike på längre sikt. Därför är det ett måste för Alliansen, för Sveriges och dess egen skull att de vinner detta val. Det finns såklart andra viktiga frågor som en så länge inte blivit uppmärksammade, men ack så viktiga och där handlar det mindre om vem som vinner regeringsmakten även fast det har betydelse också (återkommer till varför längre ner).

De frågor jag pratar om berör det öppna samhället, medborgarrätt och integritet. Dessa områden var under den socialdemokratiska regeringen under Bodström i spetsen utsatt för frontalangrepp, framför allt efter 11/9-attackerna. Tyvärr har det inte blivit mycket bättring under Alliansregeringen, då de tyvärr har tappat sin liberala kompassen vid flertalet tillfällen och vissa har nog inte ens en. Min Svart Måndag kollega Michael Gajditza lägger upp, efter att han funnit den här, en sammanställning av alla lagar på dessa områden sen 2002. Det är väldigt skrämmande när man kollar genom listan den börjar med, hemligt tvångsmedel där polisen får tillåtelse att hemligt avlyssna folk som ej är misstänkta för brott utan bara har kontakt med någon som är det som kan leda till fängelse, det var mycket diskussion om detta när det var ett lagförslag och även lite efter lagen införde, men var är denna diskussion idag i den bredda politiska debatten? Strax efter detta kom förslag att polisen lättare ska få hantera överskottsinformation, från exempelvis hemlig teleavlyssning. Det går vidare på detta spår med ett antal lagförslag till inte så mycket debatt, visst kritikerna fanns och var högljudda men så mycket uppmärksammade inte traditionell media detta, men som kom FRA-lagen 1.0 2007-2008. Nu blev det annat ljud i skällan, första vändan i Riksdagen blev det inte så mycket för opposition utnyttjade att de kan göra det vilande ett år om en tredjedelen av Riksdagen röstar på att göra så och det handlar saker som berör grundlagen. Men ett år senare kom den tillbaka då runt maj månad 2008 börjar det hända grejer, den första bloggbävningen som sker i Sverige. Det anordnas stora demonstrationer i Sverige utanför Riksdagen under juni månad, tyvärr gick ju lagen ändå genom men nu hade den politiska debatten ändrades integritetsfrågorna fick ett helt annat fokus i den bredda politiska debatten. Det senare lagarna som Ipred som infördes den 1 april 2009 har möts med mycket större debatt än de nämnda lagar innan FRA-debatten.

Som jag skrev i början av inlägget så spelar det inte så stor roll vilka som hamnar i regeringen, till den grad om vi låter de borgliga partiledningar bestämma vilka som ska sitta i Riksdagen, för dessa frågor. Men kan vi ändra på vilka som sitter i Riksdagen, så är en borglig majoritet i Riksdagen betydligt bättre än en vänstermajoritet för dessa frågor. För veta vilka borgliga riksdagskandidater som har ryggrad att sticka upp mot partipiskorna är att först och kolla vilka som skrivit på väljarkontraktet mot datalagringsdirektivet, som startades av riksdagsledamoten/kandidaten, FRA-hjälten Camilla Lindberg (FP) och riksdagskandidaten Mathias Sundin (FP) . Jag tänkte också göra reklam för andra liberala kandidater som står upp liberala värdegrunden Amanda Brihed och Mattias Lönnqvist, som kandidera till Riksdagen på Folkpartiets lista i Stockholms län. Det du kan göra för att se till att integriteten blir skyddad oavsett regeringen är att gå med i Svart Måndag som är ett tvärpolitisk nätverk som bildades i samband med FRA-stormen. I detta nätverk kan du slåss för att vi får människor med ryggrad verkligen står upp för integriteten i Riksdagen. Du behövs där så gå med redan idag!

Sen har nu regeringen faktiskt visat på att denna regering är denna bästa för integriteten bland regeringsalternativen. Framför allt genom ett förslag från arbetsgrupp ur alliansen där man föreslår att det ska bli enklare att veta vad man är registrerad. Det är ett steg i rätt riktning, även om de måste ompröva hela politiken på området, men det visar alla på att de har bättre politik än vänsterexperimentet som har Bodström som tidigare varit kritiskt mot öppnare register.

Andra som som skriver om dessa små, men än dock förbättringar på integritetsområdet
Mathias Sundin, Johan Pehrson verkar vara med på spåren vilket glädjer, Rasmus Jonlund, Mark Klamberg, Mikael Elmlund, Mary Jensen

Ett av dem senaste bråken mellan partierna i vänsterexperimentet om FRA-lagen har också fått mig att bli ännu mer säkrare att Alliansen är det bättre alternativet för integritetens skull. Bodström visar sitt rätta ansikte med att tveka om FRA-lagen ska rivas upp, de andra två partierna tycker att den ska rivas upp på en gång. Där visar det ännu en gång sin oförmåga att reagera.

Läs andra som skrivit om dolda viktiga frågor inför valet
Michael Gajditza

Andra bloggare om fra-lagen , ipred, datalaringsdirektivet, integriteten , valfrågor, val 2010

Intressant?

2 svar till “Viktiga valfrågor

  1. Jag vill lyfta FRA-lagen som valfråga. Sossarna är tveksamma, alliansen har låsta positioner. Vi behöver få upp debatten om denna lag!

  2. Ping: Ingen Datalagring – inte heller av sökord! « Andreas Froby – kandidat till kommunfullmäktige i Botkyrka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.