Den ekonomiska krisen fortsättning…

Det senasteveckorna har det nu varit mycket snack om Grekland och dess nära ekonomiska konkurs och vilka spridningseffekter en sådan konkurs skulle få till exempelvis Spanien och Portugal. I detta läge lyckas nu EU:s finansministrar komma överens om ett stödpaket till alla EU-länder, som kan hamna i samma sits som Grekland, men det är bara euroländerna som är garanterat kan få hjälp, , stödpaket kostnad hamnar på hela 720 miljarder euro där IMF lägger in ca 200 miljarder. Vilket är förstås är en del och detta gjorde också effekt på marknaden världen över börserna stig. Själv börjar jag fundera om detta är rätt väg att gå efter att sett filmen Överdos som handlar om nästa finanskris, den är baserad på Johan Norbergs bok den perfekta stormen, som handlar om hur denna finanskris som kom hösten 2008 skapades genom sänkning räntan efter 11/9-attackerna och krisen som skapades av det. En politik där man genom politik såg till att det skulle bli billigare att ta lån för att alla skulle ha råd att äga sitt eget hem, vilket skapade en bostadslånebubbla som till slut blev gigantiskt som kopplades runt hela världen på olika sätt. Likt alla bubblor sprack den också och i denna film får man på ett bra sätt får se detta illustrerat och där de som varande för denna finanskris när ingen trodde det var möjligt att den skulle komma. De förklarade vad som fick den komma till och hur nu politiker bygger upp en ”stimulanspaketsbubbla” som förstås också som kommer spräcka, vilket vi nu sett med Grekland, vilket räddades med ett överstatligt räddningspaket, men kommer detta långsiktigt att räcka? Måste kanske ekonomiskt kraftiga nedgångar få ha sin gång för att den ekonomiska utveckling ska utvecklas dynamiskt. För vad händer annars kommer till slut fortlöpande kriser leda till att fler stater hamnar i Greklands sits och behöver räddas och görs det. Vad händer till slut när land efter land hamnar där, vem ska till slut hjälpa? Kommer vi då hamna i en global ekonomiskt konkurs som slänger oss  in den djupaste ekonomiska depression som världen nånsin skådat för ett tag fram över. Så vi måste vara mycket kritiskt mot alla former av statliga stötdämpare, även om den mot Grekland är bra eller dålig. Jag har svårt att ta ställning då mina ekonomiska kunskaper inte är på den högsta nivån men kolla in filmen, för det rekommendera jag vad du än är övertygad om för lösningar.

Kolla in trailern här nedan:

En sak till kan jag dock säga och det är att Sverige och övriga Europa och världen mår mycket bättre ekonomiskt att ha borgliga regeringar, för att även om det har släppt räddningspaket som allt kan diskuteras, så finns allt en kritiskt vinkel om pengar kastas i sjön, man har en respekt för andras pengar. Vilket inte vänsterregeringar, som på en gång när det går dåligt öser i väg pengar utan att ha en aning hur mycket det långsiktigt hjälper och om det faktiskt är mer positivt på ett långsiktigt plan, utan kollar mer kortsiktigt. Jag vill inte ens tänka på hur Sverige hade sett ut med en rödgrön regeringen denna mandatperiod.

Det jag också vill nämna som en slutklämd i detta inlägg är att poängtera, det vissa inte verkar förstå att detta inte är en kris för euron med det som sker med exempelvis Grekland just nu. Det är kris som skapas av dessa länder dåliga hantering av sin egen ekonomi och att de inte följer valutasamarbetes spelregler. Krisen hade kommit med eller utan euron och förmodligen hade varit värre utan detta valutasamarbete. jag är otroligt stolt över att tillhöra ett parti som står upp för detta samarbete när alla andra gör det så lätt för sig och skyller på euron.

Andra finner som gjort reklam för filmen eller recenserat den är Mark Klamberg som skriver att han förmodligen inte kommer med om alla slutsatser i filmen när han sett den, men att en rödgrön politik definitivt betyder överdos. Joakim Holmertz tycker filmen är mycket sevärd och den förklarar nationalekonomiskt svåra saker på ett enkelt set (där kan jag inte annat än hålla med). Sen göras också av en mycket bra kritiskt analys av denna person som utan sett film när han skrev inlägget ändå skrivit ett mycket bra inlägg varför det också kan bra med vissa ”överdoser” ibland.

Andra bloggar som skriver om överdos, finanskris, ekonomisk kris, räddningspaket, euron

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.