Krisen och Euron – not the same

Under de senaste veckorna har det varit en debatt där oftast vänsterdebattör hävdat att den krisen som man nu framför allt ser i Grekland är en kris för Euron, finns även högerdebattör som hävdar detta. Jag blir så upprörd varje gång jag ser en sådan debatt, för att krisen är en sak och euron en annan. Det enda som kan skyllas eurosystemet för är att det inte haft tillräckligt stark regelverk för att se till att inga länder får mer än 3 % i budgetunderskott. I Greklandsfallet har det också varit så att de fuskade med siffrorna för att få komma in eurosamarbet, för att de inte hade tillräckligt stor granskning. Detta borde såklart inte gjorts, men nu är det som det är och situation får lösas utifrån det. Det ska också sägas att Grekland tyckte att det var så värdefullt att få gå med i Euron så att dem till och med fuskade sig in, det säger väl något om hur värdefullt själva valutasamarbetet är.

Med Euron så blir det en stabilare fred i Europa genom den ökade integrationen som valutasamarbetet skapar, vilket ger ett mer ömsesidigt beroende mellan länder som ser till att någon inte helt plötsligt kan baka ur samarbetet för att se till nationella intressen. Då detta skulle få stora konsekvenser för landet i fråga. Sen ser man också hur EU:s ledare i detta fall finansministrarna enas om räddningspaket för rädda euroländer i nöd och nu senast man fattat beslut om att stärka regelverket genom bättre kontroll där ett kontroversiellt förslag var att EU-kommission ska kolla ländernas statsbudgetar för kunna ge förbättringsförslag, som är rekommendationer, men detta fick sån kritik, men det förs vidare diskussion om det efter att fått en djupare förståelse om vad förslaget vad faktiskt handlade om. Men det sim också behövs är starkare sanktionsmöjligheter när de inte följer reglerna som förlorad rösträtt vid möten för det känns som värst för alla.

Victor Zetterman skriver om beslutet från EU:s finansministrar att kontrollen ska skräpas och ser detta som positivt. Edvin skriver också om detta, fast innan mötet och tycker att är synd att inte fler skriver om EU-relaterade frågor, för nu kan man inte skylla på traditionell media längre. Per Pettersson skriver att Sverige redan nu borde anpassa sin lagstiftning och ansluta oss till ERM, för att det inte finns ett svensk undantag för detta och sen smidigt kunna införa valutan efter en folkomröstning med ett ja till euron, kan inte än annat hålla med honom i hans resonemang. Alexander Bard skriver på Liberatis sida om kring det jag skriver: krisen är inte eurons kris!

Läs andra som skriver om euron, EU, Europa, finanskrisen

2 svar till “Krisen och Euron – not the same

  1. Ping: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Euron sjunker i fel riktning

  2. Ping: Ja till Euron! | Andreas Froby (FP) – Ge ett kryss till framtidens politiker – kandidat till Botkyrkas fullmäktige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.