Lärlingsjobb en del av lösning till ungdomsarbetslösheten

För lite mer än vecka sen beslutade Folkpartiet Liberalernas partiråd att den lärlingsutbildning som nu införs med den nya gymnasiereformen och funnits på prov sen Alliansregeringen tillträdde, där man till stor del lär sig det yrke som man vill arbeta inom, på arbetsplatsen, ska utökas att gälla ungdomar som passerat gymnasietiden fram till 23 års ålder. Det ska bli en ny anställningsform där en viss del är utbildning. Därför blir då förstås inte lönenivåerna som vid en vanlig anställning, utan om vi säger att utbildningsdelen är 20 % av anställning så får man alltså 80 % av det som är ingångslön vid vanlig anställning. Men förstås så bestäms lönenivåer och andra detaljer av arbetsmarknadens parter, det är bara anställningsformen som fastslås.

Det förslag är en mycket viktig del av en större lösning för att göra något åt ungdomsarbetslösheten. Det är så i dag att tröskel för ungdomar är stor till arbetsmarknaden. Det beror på att bland att erfarenheten och kunskapsnivå är, av naturliga skäl, mindre bland ungdomar än andra grupper som varit ute i arbetslivet mycket längre och haft chansen att vara ute där längre. Det gör med de höga ingångslöner som man har i de flesta sektorer i Sverige, det mycket dyrt plus att det risken är mycket större när arbetsgivare väljer en oerfaren ungdom, vilket gör att man väljer en med längre erfaren oftare för att det är mycket mindre risk att allt går åt skogen. Där blir då lärlingsanställning ett bra alternativ där man får lära sig arbetet samtidigt som kostnaden och risken minskar då arbetsgivaren kan lära upp den anställde med det denne anses behöva kunna för att faktiskt kunna klara av det arbete som arbetsgivaren vill ha utfört. Ungdomen blir då mer konkurrenskraftig. Folkpartiet har rätt om detta hävdar forskare.

Sen ska också kort nämnas att de höga ingångslönerna är ett problem i sig som gör att löneutveckling är relativt liten i Sverige, vilket gör drivkraften att arbeta mer är mindre. Vilket förstås påverkar tillväxten och statens skatteintäkter.

Bloggen Alliansfritt Sverige som bara existera för att svartmåla Alliansen, framför allt osakliga påhopp, ett exempel på den svartmålning är där det hävdas att Björklund vill att alla under 23 ska ha lägre lön. Vilket förstås inte är sant, det handlar om det som får en lärlingsanställning där utbildning ingår, får lägre lön än en vanlig anställning då man också utbildas i yrket. Det är ett alternativ till vanlig anställning och kommer nog bli mer vanlig inom vissa yrke och mindre vanlig inom andra. Den blir nog mest vanlig inom yrken som kräver yrkeskunskap, logiskt nog. Läs en annan folkpartist som gått mot angrepp mot dem, efter blivit censur på deras blogg.

Rasmus Jonlund skriver om det och hur Jan Björklund också får med håll från övriga Allianskollegor, det innan partirådet, efter partirådet skriver han nu åter om detta. Det skriver Liberala Anna om. Victor Zetterman skriver om läringsjobb som en replik på centerpartistens Elias Giertz som angrepp Björklund ang. detta verkar ha missförstått allting, sen skriver han också om partirådet satsning 40.000 nya lärlingsplatser. Sebastian Bjernegård skriver om Elias missförstått också.

Andra som bloggar om lärling, lärlingsjobb, folkpartiet liberalerna, lärlingsplatser, ingångslöner

2 svar till “Lärlingsjobb en del av lösning till ungdomsarbetslösheten

  1. Ping: Debatt motståndarens repliker | Andreas Froby (FP) – Ge ett kryss till framtidens politiker – kandidat till Botkyrkas fullmäktige

  2. Ping: Debattmotståndarens repliker | Andreas Froby (FP) – Ge ett kryss till framtidens politiker – kandidat till Botkyrkas fullmäktige

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.