Ingen Datalagring – inte heller av sökord!

Datalagringsdirektivet har funnits ett par år nu sen den svenska socialdemokratiska f.d. justitieministern Thomas Bodström blivit överkörd av Sveriges Riksdag och gick till EU som införde det i hela Europa. Sverige har än så länge inte infört denna och fått flera anmärkningar och blivit fällda för att inte infört den. Nu är dock så att det finns förslag på att utöka till gälla sökord, där sökmotorerna ska vara tvungna att lagra dina och mina sökord i två år.

Detta är förstås helt oacceptabelt, jag har tidigare skrivit om datalagringen och är emot det nuvarande direktivet och glad att Sverige inte infört den och hoppas på Sverige inte gör det utan tar böterna, se vilka riksdagskandidater som skrivit kontrakt att rösta nej till datalagringen. Vi är ju i vanliga fall duktiga att införa direktiven från EU, men denna gång tycker jag att vi ska syssla med lite civil olydnad och vägra för att det är omfattade inskränkning på människors privatliv för att man registrerar deras telefonsamtal exempelvis och varifrån de ringer.  Staten får alltså koll var människor befinner, på helt oskyldiga personer. Därför är förstås utökning till sökord också helt fel, för att  man lagrar vad du sökt och detta kan förstås bli en form av åsiktsregistrering och omfattande registrering vad du gör i allmänhet.

Det är förstås självklart att polisen ska ha verktyg  för stoppa brottslingar och ska kolla övervaka misstänkta brottslingar för att få fast, men detta görs inte genom att klassificera alla som  brottslingar och skapar en självcensur som förstör demokratin. Sen har också effektiviteten, när man har omfattande information om människor,  blivit lägre, då förespråkarna alltid brukar prata om hur många fler man kan få fast mer övervakning, så finns ju klara bevisen på motsatsen. Terrorister lyckas kapa plan även med rigorösa säkerhetskontroller.

Det var Victor Zetterman som jag fick reda på det genom och han har också mailat de svenska parlamentarikerna för veta vad dem står. Christian Engström (PP) förklarar vad den skriftliga förklaringen 29 handlar om. Michael Gajditza skriver om detta också.

Andra som bloggar om datalagring, sökord, EU, övervakning, terrorism

Ett svar till “Ingen Datalagring – inte heller av sökord!

  1. Ping: Offra allt för kampen mot barnporr? « Andreas Froby – kandidat till kommunfullmäktige i Botkyrka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.