EU är något viktigt!

Under slutet av denna midsommarhelg skrev DN att vänsterexperimentet är överens om EU-politik. Som det ser ut i den släppta överenskommelse verkar det som det är överens, men samtidigt måste de av någon anledning poängtera att de har olika syn på Unionen. Hittills har det varit så att helvänstern har haft stort inflytande på de rödgrönas utrikespolitik, med krav på att USA ska lämna alla sina baser i världen och ”glömt” Europa när det räknar in alla områden som ska prioriteras i en rödgrön utrikespolitik.

HAX upptäckte en förskräckande sak om deras kompromiss, där de skriver att EU nu måste ändra riktning från som de skriver ”ensidig” fokusering på tillväxt istället satsa på jämlikhet, jämställdhet och miljö. Direkt efter den värsta finanskrisen sen 1940-talet, som fortfarande har efterverkningar. Det är ju idioti, hur kan man tycka att ekonomin ska nedprioriteras just nu. Det visar väl ännu en gång vilken svart-vit värld dem lever vi, det är varken eller. Med den överenskommelse backar ändå helvänstern och miljöpartiet från kritiken mot mer överstatligt samarbete. Så det är förstås socialdemokraterna som får genom stora delen av sin politik, men var tycker helvänsterns gräsrötter om det? Carl B Hamilton tycker synd om vänsterväljaren känner nu.. Men som alla andra partier vid såna ögonblick försöker man dölj att detta inte är någon ändring.

Jag känner dock inte övertygad någonstans i ett regeringsalternativ, där Lars Ohly med sin vilja att upplösa EU, har inflytande.  Som en sann Europavän är mycket rädd för en sån regering och vad som händer med i Europasamarbetet och Sverige i detta samarbete. För en ökad stabilitet och frihet måste vi utöka sammanhållning i Europa genom att exempelvis få fler länder som inför euron.

Läs mer här; Göran Pettersson tycker bra att de kommit fram med en kompromiss där S fått mest utrymme, så fall olyckan skulle vara framme att de rödgröna vinner kommer inte Sveriges relationer till EU helt förstöras, men kompromissen retar förhoppningsvis gräsrötter inom V och MP. Raymonad Svensson är nöjd att de enas, MP och V underkänner sin egen antiEU-politiken. DN.s ledarsida skriver om att de nu anpassar sig efter EU-vinden. Mikael Persson (C) är också tveksamt hur förankrat detta är bland medlemmarna. Kent Persson undrar vad vänster om Bildt betyder, för hade varit konstigt om de inte gjort det? Norah hade varit lite oroad om de inte varit vänster om Bildt, för då har Alliansen misslyckas. Thomas Böhlemark fundera också kring begreppet vänster om Bildt. Per Ankersjö hyllar MP och V för att de precis som Centern vågar ändra sin politik till verkligheten. Moderat Lotta undrar vad V kommer kräva gengäld för den stora uppoffring? Per Pettersson för ett bra resonemang kring de rödgröna. Radikalen tro att rödgrön enighet är dumhet. Rasmus Jonlund, Carina Boberg, Christer Sörliden, Niels Groenewegen, Anne-Maria Ekström, Linnea Darell, Carl B Hamiltion, Victor Zetterman, Gunnar Andrén, Fredrik Antonsson, Anna Kinberg Batra med många fler. Johan Ingerö skriver hur det kommer att slå mot Vänsterpartiet. Christoffer Fagerberg förklarar begreppet federalism och varför det är bra & inte är det som de rödgröna får det låta som.

Andra som skriver vänsterexperimentet, EU , Europa, Vänsterpartiet, val 2010,

10 svar till “EU är något viktigt!

 1. En annan konstig del av deras EU-manifest är det om att man vill ha en uppgörelse inom EU för att halvera arbetslösheten.

  Det till trots att det i EU räknas som nationell angelägenhet, och vissa länder redan har extremt låg arbetslöshet.

  Jag är egentligen inte överraskad. De rödgröna visar en väldig okunnighet om hur EU fungerar, och vad som är nationell angelägenhet, och vad som hör hemma i EU.

  Tack för länken förresten.

  /Radikalen

 2. Hej,

  Ja, framför allt när vänstern egentligen vill gå ur så tycker de ändå att man ska flytta upp frågor, som idag klart räknas nationell angelägenhet. Inkonsekvent, är ordet för detta. Men det var väl vad vänstern är kända för.

  Varsågod för länken 🙂

  • ”Inkonsekvent”
   Det handlar väl om en vilja att förändra EU till det bättre?
   Vissa saker ska länderna sköta själv, vissa saker skall ske på EU-nivå för att det ska bli bra.
   Att som högern gör, bara sitta och säga ja och amen till allt EU säger driver inte på någon utveckling till ett bättre EU.

 3. Ping: Katastrof för BP, miljön och nu vänstern… « Liberal i Timrå

 4. Ping: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Per Gahrton tillbaka i EU-politiken

 5. Ping: Rödgrön EU-kompromiss « Christoffer Fagerberg

 6. Folkpartiet Liberalerna har alltid varit kritiska Ja-sägare till EU. Så vi har varit kritiskt till mycket inom som flyktcirkusen mellan Bryssel & Strasbourg. Kämpat för att minska det demokratiska underskott genom att vilja flytta makt från ministerrådet & kommission till parlamentet. Det har gjorts med Lissabon, även fast det behövs göras med. Även jordbrukspolitiken är vi en av de största kritikerna till.

  Vänsterns politik handlar om en kritik mot EU som grund.

 7. Ping: Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Några favoritbloggare

 8. Ping: Jinge.se » Bloggitik.se och stölden av politikbloggarna

 9. Ping: Katastrof för BP, miljön och nu vänstern… — Sarah Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.