Rörelsen som inte kan skilja på politik och personer

När man pratar politik så kan känslorna stiga upp till solen, men person som man diskuterar det med kan vara hur skön och rolig umgås med alla fall. Det vet man om har varit i den politiska sfären en längre tid, men det verkar som LO ändå inte kan skilja på politiska meningsskiljaktigheter och personlighet, musikalisk underhållning och politiska tal och så vidare. Det var meningen att Linda Bengtzing skulle sjunga på LO:s familjedag, men när de fick reda på att hon hade sjungit för centern, som avbokade de henne. Hon fick betalt som artist att uppträdda för centerpartisterna, hon är moderat politiskt, men det är inte så att hon skulle börja tala för moderaterna hos LO, hon vill ju ha flera uppträdanden, sen kan hon skilja på yrkesliv, privatliv och politiska åsikter. Detta kan inte rörelsen göra antagligen är man med dem eller så är man emot dem. De politisera varje minsta grej, för vänstern finns det inget som är privat eller professionellt, varje grej man gör är politik. Sen ska man alltid ta ställning var gäller grundläggande mänskliga värden, men det är inte politik utan bara rent mänsklighet, förstås kan det vara politik också, exempelvis som när folkmord begås ner i Sudan och företag gör affärer som underlättar folkmordet. LO är en fackförening som ska driva arbetares intresse mot arbetsgivaren, då borde annan politisk hemvistelse inte spela någon roll, men det gör det, för att även om en av fyra medlemmar är borgliga så ger dem bort deras medlemsavgifter till sossarna och om de är öppna med sin politiska hemvistelse förbjuds dem från att ha förtroendeuppdrag inom LO. Det är ännu ett exempel hur man inte kan separera olika intressen. Sen skulle de gå i taket om en annan arbetsgivare gjorde likadant med någon av sina medlemmar, alltså sparkade en för den hade ”fel” politiska åsikter, å andra sidan kanske det bara gäller om den har ”rätt” politiska åsikter enligt LO. Sossarna har nu till med gått så långt att säga att yngre ungdomar som har högeråsikter är påtvingade dem, för det kan ju inte vara så att ungdomar är höger.

Som stöd för Bengtzing så längre jag upp min favoritlåt som hon gjort. Som symbolisera vad sossar gör så bra.

Läs också Fredrik Antonsson/tokmoderaten, Mary X Jensen, Jonas Falk, Gråsäl, Markus ”Lake” Berglund, Johan Hedin, Kjellberg, Victor Zetterman x2, Albin Ring Broman, Elias Giertz, Mattias Lönnqvist

Andra som bloggar om Linda Bengtzing, politik, arbetsrörelsen

8 svar till “Rörelsen som inte kan skilja på politik och personer

 1. Ping: Politisk blogg för Mattias Lönnqvist i Sundbyberg

 2. Ping: Vad är du förvånad över Bengtzing ? « essbeck

 3. ”när folkmord begås ner i Sudan och företag gör affärer som underlättar folkmordet” Det är bra att du kritiserar Carl Bildt, men inte kan man väl tvinga en organisation som LO att anlita en viss entrepenör? Det råder väl en fri marknad där kunden har rätt att bestämma vilken företagare han vill anlita? Likaså måste väl kunden ha rätt att ångra sig och ej genomföra affären?

  Eller är du kommunist?

 4. Jag är långt ifrån kommunist och LO har sin fulla rätt att göra som de vill, men jag kritiserar dem för att de inte kan skilja på politik och yrke. Man ska kunna tycker jag umgås med personer mera, oavsett om man inte håller med dem. Det visar på någonting inom hela vänstern där man tar allt som politik, vilket det inte är. Politiken har gränser.

  För poängtera igen LO har rätt att göra som de vill.

 5. ”henne och som symbolisera”, ”för det kan ju inte ha det egentligen”?

 6. Tack så mycket för att du säger till om fel 🙂

 7. Andreas Froby:

  Att påstå att det finns en absolut gränsdragning mellan politik och ickepolitik som du gör är vansklig och håller inte måttet. Allt är förvisso inte politik, men mycket av vår vardag är politiskt. Den traditionella (borgerliga) gränsdragningen mellan politik och privatliv, till exempel, är långt ifrån glasklar eller omedelbart självklar.

  Ännu mer märkligt är det att påstå att det vore någonting konstigt eller ovanligt att ”blanda ihop personlighet och politik”, såsom det här skrivs. Det verkligen märkliga vore, tvärtemot, att dra artificiella skiljelinjer mellan individen och de åsiktsbildningar individen har, som inläggsförfattaren här gör. Det är en fullständigt absurd separering mellan identitet och idéer.

  Den typen av uppenbar kognitiv dissonans som en sådan gränsdragning skulle innebära vore visserligen intressant att undersöka ur psykologisk synvinkel. Nej, det är fullt naturligt att politik och personlighet hör ihop. Att hävda något annat är att totalt frigöra politiska idésystem från någon bakomliggande motivator. Ifall karaktär och politik inte hörde samman fanns det ingen handlingskraft, inga motiv för att den enskilde att hålla varken den ena eller den andra åsikten. Ni hör själva hur tokigt det låter? Frågan om var politiken slutar och ”allting annat” börjar är sålunda inte självklar.

 8. @Daniel
  Jag ber om ursäkt att jag skrev in att i texten att det finns en absolut gränsdragning,vilket det inte gör förstås. Men sen så är mycket av det som händer i vår vardag opolitisk, inte alltid. Men exempelvis vad som händer i våra sovrum de handlingarna vi gör där har väldigt sällan något med politik att göra. När vi äter, är inget politiskt ställningstagande, visst kan man göra det av mat om nu vill ta ställning kring ekologisk mat. Men de allra flesta tänker bara vad är det för kvalité på maten och priset. Detta är inget politiskt.

  Det kan vara en mycket stor skillnad mellan en persons politiska åsikter och personligheten hos person, sen är det vissa identifiera med sina politiska åsikter då är det lite annorlunda. Ett exempel är att jag tycker är Ohlys ideologin är inhuman totalitär ideologin, men jag kan tänka mig att han kan vara trevlig att umgås med.

  Handlingskraften kan förstås skapas av andra anledning att man brinner för musik eller för att tjäna pengar, för att kunna leva i lyx.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.