Liberaler passar i ett liberalt parti

Grön Ungdoms ena språkrör Jakop Dalunde skriver ett inlägg hur alla liberaler är välkomna till miljöpartiet för att Folkpartiet Liberalerna nu har försvunnit från den liberala kartan. Han har tyvärr rätt i att partiet får för sig att gå lite vilse ibland, på vissa områden, men när det väl händer är så finns en stark oppositionen i partiet där för kritisera förslaget. Det finns alltid där och de ser till att Folkpartiet Liberalerna behåller sin liberala profil och ibland går tillbaka till den. Dock måste jag säga om även om jag är kritisk mot uttalande om burqaförbud i skolan, så handlar det i grunden att arbetsgivare ska få rätt att bestämma klädkoden på sitt företag. Dock var uttalande som politiker olyckligt, då vi inte vet i dag om det finns lagliga hinder inom diskrimineringslagstiftning, för DO har inte kommit med sin dom, sen att det också bara är 10 personer som använder denna klädsel gör det till en ickefråga så uttalandet var fel och skapar en hemsk grogrund för mörka krafter. Ett annat exempel som att tar upp är Folkpartiets skolpolitik, men den är i grunden väldigt liberal för den fokusera på kunskap, därför måste det vara lugn och ro i skolan. Annars riskera det blir en flumskola. Vi fortfarande det starkaste förespråkarna för HBT-personers rättigheter, vi såg till med vårat uttalande i somras och med Liberala Ungdomsförbundets kampanj, att tvångssteriliseringar blev årets snackis under prideveckan. Det var under våran regering som könsneutrala äktenskap kom till, även om vi har KD och det inte var ett regeringsförslag. Vad gäller biståndet så är det första gången sen den förra borgliga regeringen som vi nådde 1 %-målet. Detta lyckades inte miljöpartiet få fram under samarbetet med S-regeringen under 12 år. Även om jag nu är motståndare till språktest för medborgskap, så står det inte som motpol till öppnare migrationspolitik.

Sen är liberalism mer än människorätt, även om det är grundläggande. En annan pelare av liberalismen är den ekonomiska friheten, marknadsekonomin, där sviktar miljöpartiet något enormt och den oppositionen existerar knappt. Ett exempel är köpcentrumsförbud och detta säger en del, sen har partiet länge varit tillväxtfientliga i sitt miljöengagemang, blivit bättre nu men finns en del personer kvar partiet som fortfarande är det. I Folkpartiet Liberalerna tro vi på en miljöpolitik där man kan kombinera kraftiga miljösatsningar med fortsatt ekonomisk tillväxt och utveckling, där av den positiva inställning till kärnkraft, som är en del av den liberala miljölösningen.

Folkpartiledning går ibland ut med skrämmande utspel, men kritiken mot dessa inom partiet försäkrar mig om att partiet fortfarande är liberalt och kommer fortsätta gå liberala steg framåt. Vi har som parti tyvärr inte varit så bevakade av den personliga integritet alla gånger, där har centern varit rätt alternativ, så det är synd nu när de överger FRA-kritiken. Inom Folkpartiet och Centern finns fortfarande en stark FRA-kritik och alla inskränkningar av den personliga integriteten. Hur fler vi är som talar upp om det kommer leda in i rätt riktning. Sen gäller det att kryssa rätt i valet, därför kryssar jag Kandidat 42. Sen får vi komma ihåg att det liberala tendenser MP  försvinner lätt i kompromisserna med de röda.

Bard m fl skriver i Expressen varför man inte ska rösta på miljöpartiet ur ett annat perspektiv.

Andra som bloggar om miljöpartiet, Jakop Dalunde, liberalism, folkpartiet liberalerna, val 2010

5 svar till “Liberaler passar i ett liberalt parti

 1. Att du fortfarande kan kalla Fp Folkpartiet liberalerna och sedan se dig i spegeln förvånar mig. Fp har under de sista åren varit delaktiga i eller ansvariga för införandet av IPRED, FRA och Cenciliavälde i Europa.

  Att sedan Jakop Dalunde har lika fel som du när han säger att Mp är liberala påverkar inte hur fel du har.

  Liberala idag har 3 val:
  1: Ett libertanskt parti (med garanti att inte komma in)
  2: Ett blandparti (PP) där de liberala medborgarvärdena försvaras till siste matros drunknat men där man inte vet om partiet kommer stödja vänster eller höger politik i alla andra frågor. Sannolikheten att PP kommer in i Riksdagen är dock ganska hög eller oändligt stor i jmf. med val 1.
  3: Ligga på soffan – Kallas också att ge upp eftersom möjligheten att påverka är absolut 0.

  Så summeringen är att liberaler skall göra som Lake ( http://lakonism.blogspot.com/2010/08/bekraftat-av-partiledningen.html ) och ge PP en röst och hoppas på det bästa.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 2. Liberala har idag även ett fjärde val:

  4: Engagera sig i tex Fp och försöka att dra partiet i rätt riktning.

  Hur som helst, för att kalla Mp liberala måste man använda sig av den amerikanska pseudo-liberalismen.

 3. Ping: Därför borde centerpartister rösta på Piratpartiet i riksdagsvalet « infallsvinkel

 4. Problemet med alternativ 4 är det samma som det visade sig vara med Centerns integritetsmanifest 2006 – det är bara snack. Det räcker inte längre att prata man måste använda nej-knappen i riksdagen när partipiskan viner för ja-knappen. Där saknar samtliga riksdagspartier all trovärdighet efter FRA och IPRED.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 5. Det finns mycket starka konsekvent liberala personer inom FP. Amanda Brihed är ett exempel på sådan och hur mer kryss hon får hur närmare en riksdagsplats hon kommer hur mer kommer hon kunna skaka om med liberala krafter. Om man inte bor i Stockholms Län är Annika Beijbom Västgötaland, någon av valkretsarna eller Camilla Lindberg, Dalarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.