Den accepterade rasismen är oacceptabel

Romer har varit utsatta sen den dagen dem kom till i Europa för 1000 år sen. Fördomar om vilket tjuvfolk de är och aktivt hålls utanför samhället, framför allt för att deras vandrar kultur inte anses passa in med övrig europeisk kultur.  Det var förbjudna att flytta till Sverige framtill 1900-talets första hälft, vilket gjort att de inte kunde komma undan Hitlers förintelseläger, det dog mellan 200 000 till 500 000 romer under andra världskriget, den exakta siffran går inte fastställda, det talas om fler döda också. Det ska då sägas att det bara fanns en miljon romer under tiden i Europa. Det säger en del att det inte går att fastställa antalet döda romer, det har helt egentligt inte funnits ett intresse av detta. Vilket är hemskt, när man varje år samlas för minnas förintelseoffren så är det framför allt på de judiska offren man tänker på vilket inte är fel för de är den största dödsoffren för förintelsen, men man ”glömmer” helt romerna till stor del.

Vilket man märker på dagens politik, när Frankrike river romerska läger och utvisar romerska EU-medborgare från Rumänien, som inte har rätt till att göra. En ännu hemskare sak som hänt senast är att det rasistiska ungerska partiet Jobbik vill stänga in romer på läger, vänta lite nu känner vi inte igen detta? Detta är ett parti som har TRE mandat i Europaparlamentet. Det är landets tredje största parti.

Det värsta med allt är att denna rasism som finns i Europa är fullt accepterad och det är helt okej att säga alla romer är tjuvar, tiggare och så vidare, även i Sverige, jag är uppväxt med denna attityd, där där människor i min familj har uttalat rena rasistiska uttalande om romer. Men denna rasism måste bli lika oacceptabel som alla annan form av rasism eller liknade syn på människan.

Läs en Victor Zettermans mycket läsvärda och tänkvärda artikel i nättidningen Alba.

Andra som bloggar om rasism, romer, Europa, förintelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.