Den liberala celldelning, död eller framgång?

Nu håller det för fullt på att bildas ett ytterligare liberalt parti i Sverige, Liberaldemokraterna som det redan verkar finnas en variant av, den celldelning känner man igen från 1900-talets början och till vår tid inom den socialistiska rörelsen. Nu börjar detta också bli ett faktum för den liberala rörelsen. I dag har liberalismen i Sverige två riksdagspartier, Centerpartiet och Folkpartiet Liberalerna, plus att det finns några liberaler inom miljöpartiet, socialdemokraterna och Moderaterna. Sen klassiska liberala partiet utanför riksdagen, som sägs ha kostat Alliansen valsegern. Nu håller det på att bildas ett fjärde, visst kan man tala om att Centern, lämnat själ med integritetsdebatten och Folkparitet är vilsna i sin utspel ibland, men grunden så är dessa partier liberala och har en stark liberal opinion i partierna. Jag tror på ett samgående mellan C och FP, det kommer inte i ett första slag göra partier ”tillräckligt” liberala, men som Adam Cwejman skriver partipolitik går inte snabbt, men vi kommer ha en starkare krafter tillsammans driva viktiga liberala kärnvärden om integritet, människorätt med mera. Detta kan på längre sikt locka de liberaler som existera som enklaver i de andra partierna komma över till detta parti.

Nu har jag dock ingen vetenskaplig bevisning på att det bara faller ut ont av detta parti, men som det känns nu kommer detta ledda till en röstsplittring för de liberala krafterna som gör att Alliansen som är det enda närmast realistiska alternativ som finns för inflytande av liberal politik och att vi fastnar med vänsterflum istället. Men det kan också leda till, som företrädarna verka hoppas på, att det kan komma in och ta så många röster att det ger en signal för de stora liberala partierna att skärpas sig. Men just nu går jag på detta kommer vara negativt för denna liberala rörelsen. Tur att halva Liberati stannar kvar i FP alla fall!  Men jag önskar en god vän att lycka till alla fall, Amanda Brihed!

Marcus Persson (C) föreslår en ihopslagning av C och FP. Hanna Wagenius skriver hur beklagligt att halva Liberati lämnar FP.

Andra som plugga om den liberala rörelsen, centerpartiet, folkpartiet liberalerna, liberaldemokraterna, liberaldemokratiska partiet, klassiskt liberala partiet, liberati, centerliberalerna

6 svar till “Den liberala celldelning, död eller framgång?

 1. Ping: Liberaler fast i ”utvärderingsklyftan” « A little Voice of Reason

 2. Ping: Liberaldemokraterna, vad är det? « Sverige är inte världens navel!

 3. Nja, liberalism finns i och för sig i små fragment här och var.
  Men inte i något riksdagsparti som sådant. Inte ens i fp, som tidigare var ett klart socialliberalt parti, även om det finns de där som kallar sig antingen socialliberaler eller liberaler. Men en del av dessa verkar ha glömt vad begreppen står för. Och de få svalor som finns, de gör inte att fp kan kallas socialliberalt.
  Tyvärr.
  Att det så söks nya vägar är naturligt.
  Om Bards (L) är den rätta vägen, det får vi väl se.
  Läs gärna:
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/p/liberalism-och-socialliberalism.html

 4. Det finns många saker som gör att C och FP, förlorat en del av sin liberalism. Dock ser jag liberalerna finns inom partierna och framför allt ungdomsförbunden. Den kraft måste utnyttjas bättre än i dag, kan ungdomsförbundet driva på genom att man lobbar och får in unga liberaler på maktpositioner, men de unga liberaler har fortfarande ett fäste i ungdomsförbundet då kommer det leda rätt.

  Det behövs ett starkt liberalt parti, sen vilken liberal gren som dominera spelar alla fall för mig mindre roll, bara det finns ett liberalt parti som kan allvarligt komkurrera med moderaterna och socialdemokraterna om att bli största parti. Det finns stor skillnader inom M och S, men det är det som gör att partierna har vuxit. Det kan hämta ny kraft från annat håll när det väl kommer i kris. Förnyelse finns på nåt alltid bland medlemmarna.

 5. Ping: Året som gått | Andreas Froby (FP) – Liberal aktivist & framtidens politiker -

 6. Ping: Debatt om FP+C, äntligen! | Andreas Froby (FP) – Liberal aktivist & framtidens politiker -

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.