Nätverket Libereko

I går närvarande jag på ett första föredrag om liberal ekonomisk politik med efterföljande diskussion . Föredraget hölls av Magnus Henrekson, som kom med ett antal aha-upplevelser, men också mer av bekräftade av vilken politik som måste föras. Det huvudsakliga är hur vi inte får ha en politik som missgynnar att folk flyttar till urbaniserade områden,  som görs för att det är det mest gynnsamt för en själv. Det är också bra för den ekonomiska utvecklingen. Bland aha-upplevelserna var det att Sverige har per capita mer företagare än USA. Dock det som saknas är företags chans att växa som jag sedan tidigare känner till. Sen är fokuseringen på åldringsproblemet, att allt färre ska betala för allt fler, inte det akuta behovet utan antalet i strukturellt utanförskapet. En ganska rolig aha-upplevelse var att hälften av alla företag med mindre än 50 anställda inte har kollektivavtal. Det känns skönt att det går att verka utan detta avtal i Sverige, men sorgligt att man blir chockad att de går. Det var en intressant och kommer definitivt närvara på mer av detta nya nätverkets träffar.

Det behövs framför allt en liberal ekonomisk politik, i dag är det teknokrater som styr den ekonomiska politiken där statsbudgetens balans är målet för all ekonomisk politik. En liberal ekonomisk politik måste betona att varför alla ska ha arbete är för att de själv ska få större frihet över sina liv genom att ett större ekonomisk utrymme att kunna göra det man vill spendera sitt liv på. Sen är det viktigt att få till en liberal storstadspolitik, Folkpartiet Liberalerna i Stockholms län behöver ta ställning för en mer avreglerad bostadsmarknad, en mer utbyggd infrastruktur i Mälardalsregionen.

Läs Per Altenbergs Brännpunktartikel i SvD, som är en av grundarna till det nya nätverket.

Ett svar till “Nätverket Libereko

  1. I have recently started a site, and the information you provide on this website has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.