Turkiska valet – vad händer nu?

Var ett tag sen jag skrev här på bloggen, nu är det väl dags att komma igång igen. I går var det val i Turkiet, det har både beskrivits som en demokratisk framgång i landet och sen har rapporter från valobservatör att polis gick till angrepp, med vattenkastare och pepparspray, firande folk i sydöstra Turkiet, för framgångarna för det kurdiska partiet BDP. Det är förstås ytterst tragiskt att detta sker, något ännu mer är hur exempelvis svensk-turkar bortförklarar detta med att det är upplopp som startas, hur det skett hot från terrororganisation PKK om attacker och att kurder ska rösta ”rätt”. Vilket förstås är djupt problematiskt, men på vilket sätt rättfärdigar detta att man stoppar fredligt firande som sker i övrigt Turkiet just i det sydöstra, kurdiska delarna av landet? Jag hoppas verkligen själv att detta kan utredas på djupet och det inte i framtida val sker igen. Vill se ett fullständigt demokratiskt Turkiet i EU, de behövs. De skulle vara en mycket värdefull brygga till Mellanöstern för Europa.

skriver gör också EU-minister Birgitta Ohlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.