En kompromiss i en infekterad debatt

Just nu pågår det verkligen en väldigt infekterad debatt om svensk migrationspolitik. Vi kommer dock ingenstans i den debatten, skyttegravarna grävs bara djupare mellan olika fraktioner, vi har de främlingsfientliga som vill minska migrationen så mycket som möjligt av ideologiska skäl. Sen har vi konservativa och/eller pragmatiker/realister (tänker inte lägga en värdering om det är något av detta) som håller hårt i problemformulering att svensk migrationspolitik har kollaps eller är på väg att göra det, därför måste drastiska åtgärder till som ser till att antalet asylsökande och framför allt övriga migranter till Sverige minskar, eller åtminstone måste ”volymnivån” vara en viktig faktor i debatten.   Sen har vi hos liberaler(inte sagt att det inte finns liberaler den tidigare gruppen) som inte riktigt håller med om problemformulering att det har kollapsat eller håller på göra det, och vissa av oss som ser fri rörlighet som en så grundläggande rättighet att prata om volymer inte riktigt är ett alternativ på långa vägar ännu, för många alternativa lösningar är ännu oprövade. Sen har vi förstås den sk. identitetsvänstern som inte riktigt vill ta i frågorna alls, där allt bara handlar om att tysta ner främlingsfientliga krafter med alla till buds stående medel, demokratiska som odemokratiska, och se till att alla som vill föra en ”volymdiskussion” målas upp som en främlingsfientliga eller rasister allra helst.

 

Därför har jag kommit framtill att vi nu behöver försöka gräva oss upp från skyttegraven, alla fall vad gäller mellan de seriösa debattörerna, glöm de främlingsfientliga och identitetsvänstern, de kan vi politisk komma överens om att politiskt isolera, vill de komma till makten får de söka efter att få majoriteten av rösterna vid nästa allmänna val.

 

Det finns nu två förslag, ett förslag på en sida skyttegravarna och ett på annat. på en annan sida Det enda korrekta förslag jag egentligen sett från de konservativa och pragmatikerna, är det som handlar om att de som inte har korrekta ID-handlingar ska inte få uppehållstillstånd. Problemet med detta är att det inte finns så många andra sätt att ta sig hit utan använda illegala vägar och då måste de oftast använda helt riktiga papper. Därför har vi förslaget från den andra sidan skyttegraven om att en ska kunna söka asylvisum på svenska ambassader, så människor kan få visum för att ta sig hit och få sin sak prövad om de har rätt till asyl. Jag gillar egentligen inte idé om att automatiskt  neka  människor uppehållstillstånd om de inte har korrekta ID-handlingarna, om de ändå har asylskäl och det är sannolikt det är från där de säger, men för att nå någon form av kompromiss kan jag svälja detta. Men då ska Sverige alltså ensidigt införa svenskt asylvisum som går söka på svenska ambassader, kanske begränsat där det finns konflikthärdar, det sker då ingen prövning på ambassaden utan den sker på plats i Sverige.

Hoppas detta kan vara början på slutet på skyttegravskriget.

 

Intressant? migrationspolitik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.