Liberalism enligt Froby

Den filosofiska bakgrunden

Jag kallade mig själv länge socialliberal med inställning om vad jag menade med ”social” var att jag inte var en klassisk liberal vilket jag ser som den som den mer originella  liberalismen.  Jag såg ”socialliberal” som att jag var pragmatisk och att staten ändå ska hjälpa människor med en social grundtrygghet. Så att om man faller djupt finns ett nät innan botten så man inte hamnar i en fattigdomsspiral. Men hur mer jag funderat och diskuterat frågan med andra så har jag insett att jag inte kan kalla mig socialliberal för den har en för stor vänsterkoppling så nu är jag liberal, där jag i vissa sammanhang säger libertarian, social libertarian, klassiskt liberal, men den mest slående beskrivning är bleeding-heart libertarian. Min grundinställning mot staten är att den måste begränsas till det yttersta och dess ytterst uppgift är att upprätthålla våra negativa rättigheter, alltså de rättigheter vi skulle ha även utan en stat, men det skulle då inte finnas någon än oss själva som kan försvara dem. I ett ideell vision är sysslar staten endast med upprättahålla de negativa rättigheterna plus lite indrivning av skatt. Dock lever vi inte i en värld som är så idealistisk som vi skulle vilja, därför behöver vi genom staten se till att bara för att en individ föds in i fattiga förhållanden inte är dömd att leva i dessa livet ut, därutav behövs en statligt finansierad grundläggande utbildning som ska erbjudas alla för lika möjligheter i livet ska finnas. Vi kan också behöva något grundläggande socialt skyddsnät som ser till att dem har den allra mest oturen i livet av olika skäl som inte beror på ens eget agerande får en dräglig nivå, som tak över huvudet och mat på bordet varje dag.

Integritet är fundamental del av liberalismen

Äganderätten är en fundamental del av liberalism, där rätten till ett privatliv ingår. Därför är det en självklart, för alla som använder ordet ”liberal” för beskriva sina politiska ställningstagande i en helheten oavsett prefix framför detta, att man respekterar äganderätten och därmed rätten till ett privatliv. Utan detta självklara ställningstagande så kan en enkelt bli ifrågasatt som liberal, i mina ögon.

En annan viktig del för äganderätten är att en ska få bära frukten av sitt arbete och där kommer upphovsrätten in. Vi måste dock skilja mellan att ha rätten att få bestämma över exempelvis ett musikstycke en själv är skapare till och en ska få bära frukten av detta och ingen annan har rätt till detta, men som en har sålt en kopia av detta musikstycke till en annan så har en sålt bort den ideala upphovsrätten, alltså rätten att bestämma spridning med icke-kommersiellt syfte. Det är där dagens upphovsrätt går lite för långt med är att även fast man sålt musikstycket så ska fortfarande upphovsmannen ha rätt till att bestämma om en ska ha rätt till att sprida sitt köpta stycke där man själv inte tjänar något ekonomiskt på det.

Denna förklaring av den moderna liberalismen som jag nu har gjort är den grundläggande ideologiska anledning till varför jag kallar mig liberal. Kommenterar gärna och diskuterar med mig!

 

Ett svar till “Liberalism enligt Froby

  1. Ping: Första steget mot fullmäktige i Botkyrka « Andreas Froby – kandidat till kommunfullmäktige i Botkyrka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.